Η οικονομικη επιτροπή ανέθεσε απευθείας την εκπόνηση της μελέτης «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕΛ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ» στην ιδιώτη μελετητή κ. Παντέκη Ιωάννη , Μεταλλειολόγου & Γεωτεχνικού μηχανικού, με έδρα γραφείων Στρ. Μακρυγιάννη 40Α 15344 Γέρακας Αττικής, και αμοιβή 7.440,00 € πλέον Φ.Π.Α.
Η μελέτη θα γίνει για να καταγραφούν οι γεωλογικές-γεωτεχνικές συνθήκες της περιοχής του έργου και να ληφθούν υπόψη τους στην οριστική μελέτη για την ασφαλή θεμελίωση των αντλιοστασίων και της διέλευσης των αγωγών του έργου .
Σύμφωνα με τα πρακτικά " το γραφείο του κ. Παντέκη Ιωάννη είναι το μόνο που μας καλύπτει απόλυτα, καθ’ ότι όπως με διαβεβαίωσε θα κάνει τη μελέτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".
Δεν μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση αφού το έργο υπάγεται στοΝ. 3316/2005
Οι Δήμοι μπορούν να αναθέτουν απευθείας ή με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) παροχή υπηρεσιών, που ΔΕΝ υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3316/2005, σύμφωνα με προβλεπόμενα στο άρθρο 83 του Ν. 2362/1995. Οι παραπάνω δαπάνη υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 3316/2005, και ο δημος οφείλει να ακολουθήσει τις σχετικές διαδικασίες ανάθεσης που προβλέπει ο νόμος και οχι να προβεί σε απευθείας ανάθεση. Αναμεσα στα άλλα απαιτείται και τεκμηρίωση σκοπιμότητας του έργου, προκήρυξη προκαταρκτικής μελέτης και προμελέτης, κλπ.
Χαβούζα θα γίνει το Κυμάσι Μαντουδίου
Σε παλαιότερο άρθρο το Ε.Β. είχε αναφερθεί σε καταγγελιες για δυσοσμία απο το ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου στην παραλία Κυμασίου και πιθανές παρατυπίες στη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ.
Ο δήμος προχωρά χωρίς να συμβουλευτεί τις απόψεις των κατοίκων και χωρίς να έχει εκτιμήσει πλήρως την επιβάρυνση που θα δεχτεί το Κυμάσι απο την μεταφορά των λυμάτων της παραλίας της Αγίας Άννας στο βιολογικό Μαντουδίου. Στις 25/4/12 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της μεταφοράς των "λυμάτων της Αγκάλης στο Βιολογικό Καθαρισμό Μαντουδίου» και ο κ
Καντζούρας το χαρακτήρισε "έργο ποιότητας ζωής κι ανάδειξης"!. Στην μελετη της η δημοτική αρχή δηλώνει αναληθώς οτι ο πληθυσμος αιχμής της παραλιας Αγκάλης που θα εξυπηρετηθεί για την επομενη 20ετια ειναι μόνο 2.500 κάτοικοι. Ο πληθυσμός αιχμής το καλοκαίρι ξεπερνά τις 20.000. Ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες σε βοθρολύματα 3.000 κατοίκων. Υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις για τη σύνδεση του αποχετευτικού συτήματος παραλίας Αγιας Άννας με το Μαντούδι που χωρίς καμιά διαβούλευση προωθεί η δημοτική αρχή:.
"Η κατασκευή ξεχωριστών βιολογικών θα κοστίσει λιγότερο"
1. Η δαπάνη κατασκευής ξεχωριστών βιολογικών ζτην παραλία Αγκάλης θα κοστίσει λιγότερο από την κατασκευή μεγάλου μήκους δίκτυου αγωγών μεταφοράς λυμάτων προς το Βιολογικό Μαντουδίου. Σύμφωνα με τις μελετες το κόστος κατασκευής του δικτυου απο την Αγκάλη είναι 2,5 εκατ. Ευρώ
2. Ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής των λυμάτων στου αγωγούς εξαιτίας του μεγάλου μήκους του δικτύου μεταφοράς λυμάτων προς το ΒΙΟΚΑ που θα χρειαστεί θα έχει ως συνέπεια την έναρξη αναερόβιων ζυμώσεων και την επακόλουθη έκλυση οσμών κατά μήκος των αγωγών. Το μήκος των αγωγων που σχεδιάζονται μέχρι το ΒΙΟΚΑ ειναι απο την Αγκάλη 5,5 χλμ.
"Ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής των λυμάτων εντός των αγωγών εξαιτίας του μεγαλύτερου μήκους του δικτύου θα προκαλεί αναερόβιες ζυμώσεις και περισσότερη δυσοσμία"
3. Η πιθανότητα βλαβών και αστοχιών που μπορεί να σημειωθούν είναι μεγαλύτερη αφού μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, όταν μάλιστα δεν έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα όπως φαίνεται με την συντήρηση των σημερινών υποδομών στο Μαντούδι και την Λίμνη.
" Υπερσυγκεντρώσεις λυμάτων σε μια περιοχή"
4. Η παγκόσμια εμπειρία από την εγκατάσταση βιολογικών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να έχουμε υπερσυγκεντρώσεις λυμάτων, δηλαδή δεν είναι συνετό να μετατρέπουμε τις τοπικές μονάδες επεξεργασίας σε διατοπικές. Οι υπερσυγκεντρώσεις προκαλούν υπερτροφισμό της θαλάσσιας περιοχής όπου διοχετεύονται τα επεξεργασμένα λύματα και μετατρέπονται σε παράγοντες ανισορροπίας ή ακόμη και πιθανές εστίες μετάδοσης βακτηριακών παθογόνων. Ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες σε βοθρολύματα 3.000 κατοίκων κια το καλοκαίρι θα επιβαρυνθεί με την εξυπηρέτηση πάνω απο 20.000 κατοίκων της παραλίας της Αγίας Άννας.
5. Η κάθε κοινωνία θα πρέπει να αναλαμβάνει τα απόβλητα της και να μην τα φορτώνει στο γείτονα, η λεγόμενη όχι στην αυλή μου λογική . Ειναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωνε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Λεοντής απο το Πήλι στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ δηλαδή ότι με την μεταφορά των λυμάτων στο Μαντούδι "... αποφεύγεται η καταστροφή της παραλίας λουόμενων της Τοπικής Κοινότητας Πηλίου"
auta einai ta xalia t dhmou mas t allo na pei kaneis....
ReplyDeleteαρε καντζουρα κατεστρεψες ενα ολοκληρο χωριο........παει η παραλια.κανε προταση να φερει και η αιδηψος ρε τα λυματα σε μας.
ReplyDeleteποσο λιγος αποδειχτηκες...
έ όχι και λίγος !!! κοτζάμ τεχνοκράτης, και παντογνώστης είναι.
ReplyDeleteΑπαξιώνοντας το κυμάσι θα είναι πιό εύκολο και για το εργοστάσιος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μια και κανεναν δεν θα ενδιαφέρει αν το καυτό νερό που θα ρίχνει στη θάλασσα θα προκαλέσει ευτροφισμό κλπ
αρε κανενασ φιλοτιμοσ απο το Μαντούδι άσε τον κατζούρα αυτοί οι Μαντουδιανοί υπάλληλοι δεν εχουν άποψη για το θεμα?? όλοι τουσ σωπαίνουν γιατι άραγε ? κανενασ επιστήμονασ ρεεεε!!!!!
ReplyDeleteΑνωνυμε 11:26 ,
ReplyDeleteόταν μιλανε οι επιστημονες, καποιοι Μαντουδιανοι
γινονται τραμπουκοι.
Με το ιδιο σκεπτικο λοιπον,τωρα πρεπει ο κοσμος να παει εξω απο το σπιτι του αρχοντοκουρβουλά να αδειασει ενα βυτιο γεματο με ....
ΟΙ ΠΑΛΕΟΙ ΡΟΥΦΙΆΝΟΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΕΊΟΝ ΠΟΥ ΞΕΠΟΎΛΗΣΑΝ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΎ....ΈΓΙΝΑΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟΊ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΡΏΜΙΚΑ ΛΕΦΤΆ ΤΟΥ ΣΚΑΛΊ......ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΊΖΟΥΝ ΚΑΙ .......ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΡΧΙΡΟΥΦΙΑΝΟΙ
ReplyDeleteΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ
ταραγμένος, σοκαρισμένος, αηδιασμένος και απογοητευμένος. οργή και πραγματικό ψυχικό πόνο.σε αυτό το μέρος πού μερικοί το λεηλατούν το πουλούν....κρίμα.....
ReplyDelete